22. nov. 2010

Vurdering

Vurdering og vurderingskriterier er viktig for å fremme læring, og for at elevene skal vite sin eigen kompetanse. Det er vanlig å dele opp i underveisvurdering og sluttvurdering. Utdanningsdirektoratet setter føringer både i Kunnskapsløftet og i andre dokument om hvordan og hvorfor vurdering er viktig. På nettsiden Vurdering for læring kan en lære mer om underveisvurdering og få flere verktøy for elevenes læring. Her står det blant annet at vurdering må brukes riktig, og kan både fremme og hemme læring. Eleven og læreren må bruke vurderingsinformasjonen til å justere "egen læring og undervisningsopplegg underveis", og "når vurdering av elevers prestasjoner, arbeid eller oppgaver brukes som grunnlag for videre læring og for å utvikle elevenes kompetanse, er det vurdering for læring"(Utdanningsdirektoratet). Sluttvurderingen skal fortelle om elevenes kompetanse ved avslutningen av opplæringen av et fag.

Elevene skal involveres i vurderingskriteriene, og vite hva de blir vurderte i og hva slags mål de skal nå. Mål og vurderingskriterier kan gi elevene "et bilde av hvor de er i sin læringsprosess og hvor de står ved endt opplæring" (Utdanningsdirektoratet: Vurdering for læring). Kompetansemålene i Kunnskapsløftet skal være grunnlaget for å lage til vurderingskriteriene i faga, og faktorer som "elevenes orden og oppførsel, arbeidsinnsats og forutsetninger ikke skal ligge til grunn" for vurderingskriterier i faglig kompetanse, men vurderes separat (unntak med kroppsøving i grunnskolen). Kompetansemålene kan være vanskelig formulerte, og må "forenkles og justeres slik at de blir tilpasset målgruppen" (Utdanningsdirektoratet).

Kunnskapsløftet er det beskrevet kompetansemål for hva elevene skal kunne i hvert fag etter 2-, 4-, 7-, og etter 10. årstrinn. Disse kompetansemålene er for generelle og komplekse til å kunne brukes på hvert trinn, og må deles inn i delmål og læringsmål etter trinn og læringsperiode. Dette blir utført i lokalt læreplanarbeid. I småskolen, fra 1. til 7 årstrinn, har vi ikke karaktersystem, men kan for eksempel vurdere elevene etter over middels grad av måloppnåelse, middels måloppnåelse, og under middels måloppnåelse. Til å utforme disse vurderingskriteriene kan en bruke for eksempel Blooms Taksonomi. (Denne figuren finnes på Organisasjon for videregående utdannelse, som er en dansk nettside)




For grunnskolen velger jeg å bruke de tre nederste kriteriene i Blooms kognitive taxonomi, for å beskrive vurderingskriterier for under-, middels- og over middels måloppnåelse. "

Under middels måloppnåelse: En skal ha viten om. Her er begrep beskrevet som å kunne beskrive, kunne gjøre rede for, kunne tilegne seg, kunne identifisere, kunne nevne, kunne definere, kunne gjengi, og kunne gjenkjenne.

Middels måloppnåelse: En skal kunne forstå. Her er begrep beskrevet som å kunne forklare, kunne formulere, kunne illustrere, kunne fortolke, kunne beregne, kunne stille opp, og kunne beskrive med egne ord.

Over middels måloppnåelse: En skal kunne bruke (anvende). Her er begreå beskrevet som å kunne bruke, å kunne velge, å kunne løse problem, å kunne skille mellom, å kunne prøve ut, og å kunne bruke og behandle det en kan i nye sammenhenger.

Jeg har brukt ett kompetansemål fra Læreplan i engelsk som eksempel, her fra 4. årstrinn:
Elevene skal kunne bruke digitale verktøy for å finne informasjon og skape tekst.


Under middels måloppnåelse: Eleven skal vite om søkemotorer på Internett, for eksempel Google. Eleven skal kunne tilegne seg fagstoff ved hjelp av søkemotor på Internett, og kunne gjengi denne informasjonen i sin egen tekst. 


Beskrevet for eleven: Du skal lære å bruke søkemotoren Google og søke etter informasjon på Internett. Det du finner skal du skrive av i din egen tekst. 


Middels måloppnåelse: Eleven skal, i tillegg til kriterier for under middels måloppnåelse, kunne beskrive informasjonen funnet på nett, i egen tekst, med egne ord. 


Beskrevet for eleven: Du skal lære å beskrive informasjonen du finner på Internett med egne ord.


Over middels måloppnåelse: Eleven skal, i tillegg til de øvrige kriterier, kunne skille mellom vesentlig og uvesentlig informasjon på Internett, og velge mellom nettsider med informasjon. Eleven skal kunnne bruke denne informasjonen i en ny sammenheng.


Beskrevet for eleven: Du skal lære å skille mellom troverdig og lite troverdig informasjon på Internett, og bruke denne informasjonen til noe nytt. 




_________________________________________
Kunnskapsløftet, Utdanningsdirektoratet 2006, http://www.udir.no/grep/Kompetansemal-i-grunnskolen/
Organisasjon for videregående utdannelse, Hans Reitzels forlag, http://organisation.academica.dk/blooms-taksonomi.html
Vurdering for læring, Utdanningsdirektoratet: http://www.skolenettet.no/Moduler/Vurdering/Templates/Pages/SectionPage.aspx?id=64645&epslanguage=NO


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar