Bilder
En eier ikke nødvendigvis bildene sine. Så snart en har tatt bilder av andre mennesker, særlig barn, mister en noe av retten til å gjøre hva som helst med disse bildene. "Hvis du har tatt et bilde av en person, så må du ha personens samtykke før du kan publisere dette bildet" og "hvis bildet er av personer under 15 år så må du også ha tillatelse fra foresatte" (Grøtterud 2008). Dette er for å verne om mennesker, og særlig barn, sitt privatliv. Både Personopplysningslova og Straffelova verner om mennesker sitt privatliv, men litt diffust angående Internett og nettverksbruk. På datatilsynet sine nettsider, er det mer informasjon angående mindreårige på Internett og personvern og informasjonssikkerhet. Blant annet står det at en skal vere forsiktig med å publisere bilder, navn og andre opplysninger om barn og unge på Internett, og at en må tenke over hvilket formål og/eller eventuelle ulemper publiseringen kan føre til (Helmers 2005). Når en får samtykke til publisering av bilder, må en også tenke på hvor ofte skal en få denne samtykken, og hva gjelder denne publiseringen. Det er viktig at både barna og foreldrene får informasjon om hva slags publisering det gjelder, og at dette er informasjon som de forstår. Noe med å hvite hva man skriver under på.
LMS
Når det er sagt, så er det fra en foreldres ståsted moro å kunne se barna i undervisningssituasjonen, noe som en sjelden gjør. Foreldre er på jobb, og barna er på skolen, og sjelden går man rundt å knipser bilder. Men kanskje en skulle det? Det er også moro for en lærer å kunne legge ut bilder av pedagogisk arbeid, og litt bra PR for både foreldre og andre. Men i første omgang har en lukkede nettverk, som er en mer kontrollerbar arena. Her kan barna og foreldrene få tilgang ved hjelp av brukernavn og passord. Men dette gir lite PR for skolen i den forstand. Og hva med stolte tanter og onkler og besteforeldre som bor langt unna? Da kan det vere ekstra moro med en "åpen-for-alle" skoleavis, for eksempel på LMS, som en kan se på barna i full pedagogisk aktivitet. Noe en ellers ikke, kanskje noen gang, ville hatt muligheten til.
Hva slags straff for Internett- og mobilbruk?
- Krenke en annens ærefølelse - bøter/inntil 6 mnd fengsel
- Skade en annens gode navn og rykte - bøter/inntil 3 år fengsel
- Skremmende/plagsom opptreden - bøter/inntil 2 år fengsel
- Dataskadeverk - bøter/inntil 1 år fengsel
- Gjøre passord tilgjengelig/forandre/spredning av passord - bøter/inntil 2 år fengsel
- Diskriminerende eller hatfulle ytringer om andres hudfarge, religion eller seksuelle legning - bøter/inntil 3 år fengsel
- Datainnbrudd - inntil 2 år fengsel
- Tvinge eller true noen til å gjøre noe - bøter/inntil 3 år fengsel (skolenettet.no)
- for å skrive hatfullt om andre på nettet/mobil
- for å sjikanere andre på nettet/mobil
- for å true noen på nettet/mobil
- for å skrive løgner om andre på nettet/mobil
- for å legge ut sensitive bilder av andre
- for å legge ut bilder av andre uten samtykke
- for å legge ut opplysninger om andre
- for å sende e-post i andres navn
- for å bruke andres passord
- for å dele musikk/video på nettet
- for å kopiere og legge ut andres bilder (Skolenettet.no)
____________________________________________
Ett klikk for mye?: skolenettet.no
Grøtterud, Hege: Regler for å legge ut bilder på internett, ungdomma.no 2008
Helmers, Gunnel: Informasjon om mindreårige på Internett, datatilsynet.no 2005
Personvernloven: lovdata.no
Straffeloven: lovdata.no